Lekkage-inspecteur Leon over zijn vak

Lekdetectie -

Lekdetectie is een vakgebied waar nauwkeurigheid, ervaring en technische kennis samenkomen. Als lekkage-inspecteur bij Trition is Leon van den Heuvel al 13 jaar lang dagelijks bezig met het opsporen van lekkages. Geen enkele klus is hetzelfde. Van woningen tot bedrijfspanden, elke situatie brengt unieke uitdagingen met zich mee. Maar wat maakt lekdetectie zo interessant? En hoe kunnen lekkages in je woning of bedrijf tot vergaande schade leiden als ze niet snel worden ontdekt?

Lekkage-inspecteur Leon over zijn vak

Van slecht onderhoud tot montagefouten

Eén van de meest voorkomende oorzaken van lekkages die Leon tegenkomt, is achterstallig onderhoud aan kit- en voegwerk in badkamers en toiletten. Daarnaast wijst hij op moderne bouwtechnieken die vaak leiden tot lekkages. “Moderne bouwprojecten verlopen vaak heel snel. Materialen worden soms onjuist aangebracht of installatiematerialen worden gekozen op basis van esthetische overwegingen, wat de dichtheid van de zogenaamde natte cel negatief beïnvloedt", legt Leon uit. Tijdens de koude wintermaanden komen ook lekkages door (vloer)verwarming geregeld voor. “Als mensen hun (vloer)verwarming gaan opstoken, kan het gebeuren dat een lekkage door uitzetting zichtbaar wordt, wat je in de koude toestand niet opmerkt", voegt hij eraan toe. 

Elke lekkage een eigen verhaal

Het opsporen van een lekkage kan soms snel gaan, maar vaak is het een langdurige zoektocht naar de oorzaak. Gemiddeld voert Leon drie onderzoeken per dag uit. Hij begint altijd met een gesprek met de klant om de voorgeschiedenis in kaart te brengen. Hoe lang speelt het probleem al? Zijn er eerdere reparatiepogingen geweest? Vaak weet de klant niet hoe de lekkage is ontstaan, en het is aan Leon om onafhankelijk en grondig onderzoek te doen naar de herkomst van de lekkage of vochtschade.

Na het gesprek begint het echte werk. Met vochtmetingen, infraroodcamera’s, endoscopische camera’s, rioolcamera’s, kleurstoffen, rookproeven en drukmetingen aan de waterleiding onderzoekt Leon het schadebeeld. Hij benadrukt het belang van kennis over de opbouw van een gebouw. Het bouwjaar speelt hierbij een belangrijke rol. Tegenwoordig worden er bijvoorbeeld vaak breedplaatvloeren en kanaalplaatvloeren gebruikt. Dit zijn dikke betonnen vloeren waarbij boren of hakken voor een lekkagereparatie niet ideaal is. In zulke gevallen adviseert Leon vaak een bypassleiding. Na zijn onderzoek werkt hij de lekkagerapporten uit. Deze stuurt hij door naar de verzekeraar en andere betrokken partijen, zodat zij de schade kunnen herstellen.

Onzichtbare schade met grote gevolgen

Veel mensen realiseren zich niet hoe groot de schade van een lekkage kan zijn als deze onopgemerkt blijft. “Het gevaar zit in de duur van het probleem en het type gebouw”, legt Leon uit. “Bij een oud pand met houten tussenvloeren kunnen lekkages bijvoorbeeld leiden tot verrotte balkkoppen in de verdiepingsvloer, wat de constructie verzwakt en een veiligheidsrisico vormt.” Dit soort informatie wordt altijd meegenomen in het lekdetectierapport. Niet alle lekkages worden gedekt door verzekeringen. “Kit- en voegwerk is bijvoorbeeld een onderhoudskwestie", zegt Leon. "Veel mensen denken dat een verzekering zo'n lekkage vergoedt, maar dat is vaak niet het geval. Het is belangrijk om kit- en voegwerk regelmatig te controleren en indien nodig te vernieuwen.” 

Beter voorkomen dan herstellen

Lekdetectie is veel meer dan alleen het vinden van een lekkage. Het draait om schadebeperking, slimme oplossingen en deskundig advies. Dankzij moderne technieken en een scherpe blik kunnen lekkages vaak worden opgespoord zonder onnodige sloopwerkzaamheden. Leon benadrukt: “Het is altijd beter om preventief te handelen en indien nodig de verzekeraar in te schakelen, dan om te wachten tot de schade groter wordt met alle gevolgen van dien.” 

Terug naar overzicht